? ??????????????Vintage Ipod? ????? ?? ???Rating: 5.0 (3 Ratings)??316 Grabs Today. 4315 Total Grabs. ????
??Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????????????????????????????Stars and Music? ????? ?? ???Rating: 4.8 (35 Ratings)??316 Grabs Today. 7877 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

Monday, May 12, 2008

ISTERI MELETERI SUAMI


Saya menerima ‘forwading email’ berkenaan para isteri sekarang yang telah terbiasa meleteri suami.

Leteran biasanya berlaku apabila sama-sama balik ke rumah, penat setelah seharian bekerja, si isteri terpaksa ke dapur menyiapkan hidangan makan malam dan kalau telah mempunyai anak-anak, terpaksa pula melayani kerenah anak-anak yang pelbagai sedang suami dapat berehat sambil membaca akhbar atau menonton tv hatta inginkan secawan kopi, suami memintanya daripada isteri. Situasi sebeginilah yang sering membuatkan isteri meradang, geram dan terus melontarkan leteran demi bebelan kepada suami.

Bukannya para isteri tidak tahu hukum dan kesannya di dalam agama apabila bertindak sedemikian. Sebenarnya para isteri, kesemuanya, tidak ingin bersikap sedemikian apatah lagi suka dan gemar untuk membebel kepada suami yang nyata bukannya kanak-kanak, yang boleh berubah sikap dengan leteran. Malah, para suami perlu tahu, berleter dan membebel bukannya satu kerja atau amalan yang seronok dan terhibur ketika melakukannya. Masalahnya, leteran dan bebelan tetap berlaku kerana para isteri ingin meluahkan apa yang dirasai waktu itu, apa yang para isteri rasa tidak puas hati.

Saya tau mungkin para suami terfikir, ye lah, awak tu perempuan, mestilah awak sokong perempuan. Apa yang ingin saya tegaskan di sini ialah, bukannya masalah menyokong kaum sejenis atau anti kaum yang berlawanan. Apa yang pentingnya sekarang ialah, sekiranya para suami cuba memahami keadaan isteri, meletakkan diri mereka di dalam diri isteri, mereka akan dapat merasai apa yang isteri mereka rasai.

Salahkah jika para suami bertoleransi, bersikap tolak ansur dengan para isteri.
Jika isteri sibuk di dapur menyediakan hidangan makan malam, para suami ambillah tugas melayani kerenah anak-anak. Sekiranya belum mempunyai anak, kenapa tidak suami bersama-sama isteri menyiapkan hidangan makan malam, tidakkah itu menambahkan lagi kemesraan.

Satu perkara yang perlu diingat oleh para suami, kewajipan isteri di dalam rumahtangga seperti yang ditetapkan oleh Islam ialah melayani suami dan mendidik anak-anak. Para ulama’ salaf mendefinisikan melayani suami adalah bermaksud melayani kehendak batin suami semata. Isteri hanya perlu menghias diri menunggu kepulangan suami untuk bersama. Bererti segala kerja-kerja mengemas, memasak dan sebagainya bukanlah satu kewajipan tetapi adalah bonus bagi para isteri yang mampu melakukannya.

Malah, ulama’ salaf berpendapat, sekiranya seorang suami memperisterikan seorang gadis daripada golongan yang berada dan si gadis mempunyai pembantu rumah di rumahnya itu, ulama’ menetapkan si suami perlu menyediakan pembantu rumah untuk gadis yang dikahwininya itu supaya si gadis tidak merasai kekurangan setelah berkahwin dan meninggalkan keluarganya.

Jika dilihat di dalam keadaan sekarang ini, berapa ramaikah para suami yang mempraktikkan sedemikian? Bukan itu sahaja, berapa ramaikah suami yang benar-benar menjalankan kewajipannya sebagai suami dan bapa? Selalunya, kita akan dengar kata-kata kepada bakal pengantin lelaki… senang le kau lepas ni, dah ada orang jaga makan minum dan pakai kau… jarang sekali kita dengar… kau kena ingat, lepas ni tanggungjawab kau lagi berat, nak tanggung isteri…itu ini….

Inilah masalah di dalam masyarakat kita. Boleh dikatakan dalam keadaan apa sekali pun, segala kesalahan diletakkan ke bahu wanita sedangkan kitalah yang bertindak sebagai tulang belakang kepada kaum lelaki. Kitalah yang membantu suami membiayai keperluan rumahtangga sedangkan tanggungjawab tersebut seratus peratus terletak di bahu suami.

Saya ingin menyeru kepada kaum suami di luar sana, fahamilah isteri anda. Bantulah mereka di dalam menguruskan hal ehwal rumahtangga seperti mana mereka membantu anda menyelesaikan masalah kewangan keluarga. Jika perkara yang kecil ini anda dapat lakukan, anda tidak akan lagi mendengar bebelan dan leteran dan paling penting, rumahtangga anda akan dirahmati hingga ke akhirat, InsyaAllah.
Nunniey/161117H1 ulasan:

Anonymous said...

dah kahwin ke belum?